free css templates
Mobirise
Benji Dankerlui

Hoe kan het dat in de nederlandse geschiedenis het deel over de onkomstenbron bewust blanco wordt gelaten? 

De grachtenpanden, de z.g. stadspaleizen trekken jaarlijks miljoenen toeristen maar de bewoners worden als handelaren benoemd maar er wordt blanco gelaten waar ze in handelden. Hoe kan het dat een klein land als Nederland, een speldenpunt op de aardbol zoveel landen op de wereld heeft kunnen veroveren...

Tijdens "De Blanco Bladzijde van Nederland" krijg je niet alleen ornamenten en gebouwen te zien, maar je krijgt ook de verschillende verhaallijnen van de Nederlandse geschiedenis tee horen. Hiervoor gaan we terug naar wat zich in 1492 afspeelde in Europa, Zeeland en Holland. Wat gebeurde er in Afrika voor 1580?

“Als nakomelingen van de Maafa, de Afrikaanse genocide zijn we verplicht om de arbeid van onze voorouders zichtbaar te maken. Ondertussen blijft de blanco bladzijdes in de geschiedenis roepen om invulling. Van Suriname naar de Gambia, van Cabo Verse naar Recife, van Curaçao naar Addis Abeba.

Na elke reis vindt Sister Benji Dankerlui ontbrekende delen informatie. Hierdoor worden onduidelijkheden in de geschiedenis van diaspora stap voor stap compleet. Ik zie het als mijn plicht actief deel te nemen om niet alleen te zoeken naar de ontbrekende puzzelstukjes, maar ook om deze informatie over te dragen. 

Terwijl geschiedenis haar grootste interesse was, was het ontbreken van het zwarte gezin in de geschiedenisboeken iets wat haar op jonge leeftijd al verbaasde. Uiteindelijk werd de geschiedenis naast haar passie ook haar werk toen zij een via HBO studie Docente geschiedenis werd en geeft nu les op een school voor Havo Vwo.