Pop Culture

Media neemt een groot deel van ons dagelijks leven in en wordt veelvuldig gebruikt om onderliggende negatieve boodschappen te communiceren. Hoe frustrerend is het om je eigen mensen constant in de media te zien, op een wijze waarmee jij je niet kunt, maar vaak ook niet wilt identificeren? Wat doet dit met de waardering en respect voor jezelf en voor anderen binnen je gemeenschap? Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de volgende generatie, die anders een incorrecte beeldvorming ontwikkeld van zichzelf en de wereld om hen heen…

DECODING POP-CULTURE
De ‘Pop-eu series’ heeft tot doel eugenics thema’s, de onderliggende wortels van racisme, stereotypering en colorisme die gebruikt worden in de Media voor jou te belichten. Je zult inzicht krijgen in hoe dit per gezinslid effect heeft op het gevoel van de liefde en het respect voor onszelf en elkaar, als gezin. Je zult zien hoe het zelfbeeld van elk lid van het zwarte gezin onder vuur ligt.
HET DOEL
Vervolgens kunnen we aan de hand hiervan ons gedrag onder de loep nemen en meer gaan handelen vanuit bewustzijn, zonder invloed van negatieve en eugenetisch geaccepteerde stereotypen die zowel de wereld, als wij zelf in stand houden. Samen analyseren we de boodschappen waardoor we deze niet alleen kunnen herkennen, maar de uitkomst ook kunnen veranderen.
DJANGO UNCHAINED
‘Django Unchained’, verteld het verhaal over hoe een bevrijde tot slaaf gemaakte man, met behulp van een Duitse premie jager, zijn vrouw bevrijd van een wrede Mississippi slavenhandelaar. De eugenics studie van het menselijk brein, colorism tot zwarte mannelijkheid en bescherming van de zwarte vrouw, er worden verschillende belangrijke eugenics thema’s aan het licht gebracht in deze film.
TROPES OF MASCULINITY

Wordt in de film ‘Django unchained’ de zwarte mannelijkheid gedefinieerd door zelfverdediging of Black empowerment? Hoe test Django Unchained zwarte mannelijkheid in het licht van de witte suprematie op de plantage ‘Candie Land’ in aanwezigheid van de tot slaaf gemaakte zwarten en vrije witte? 

BLACK WOMANHOOD
Welke macht beschikt de zwarte vrouw vanuit een eugenics perspectief bekeken? Quentin Tarrantino wilde met deze film de aandacht vestigen op de zwarte man als held van de zwarte vrouw en van zwarte mensen algemeen. Verschillende scènes in de film gaan specifiek over craniologie, frenologie en zwarte minderwaardigheid.
DR. SHANTELLA SHERMAN
Dr. Shantella is historicus en journalist. Zij is de oprichtster en eigenaar van ‘The Acumen Magazine’, een magazine die het mogelijk maakt om academische prestaties van wetenschappers te delen, ongeacht hun achtergrond. Daarnaast ontwikkelde ze als ‘The Acumen Group’ de ‘Pop-eu series’ cursus voor specialisten uit het vak.